Man Vrouw
Meld je aan

Kort nieuws

BDO-partner Maurice de Kleer voorgedragen als kandidaat-voorzitter NOB

18-12-2014

Maurice de Kleer is door het algemeen bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) voorgedragen als... lees meer

Kort nieuws

Dijsselbloem haalt bezem door raad van toezicht AFM

12-12-2014

Aanleiding is een onafhankelijk rapport over het optreden van de leden van de raad van toezicht, waartoe Dijsselbloem opdracht had gegeven na 'forse discussie' binnen de raad zelf over kwesties als integriteit en nevenfuncties. Volgens de minister hebben leden van de raad geen regels overtreden, maar hebben ze wel 'op de rand gelopen'. Er is weliswaar naar de letter van de regels gehandeld, maar niet naar de geest. 'Dat is gewoon niet goed', aldus de minister die daarmee zijn ingrijpen verklaard.

Hij heeft de voorzitter van de raad van toezicht, George Möller, ook gevraagd nu - een paar maanden voor het einde van zijn termijn - af te treden. 'Hij heeft een bijzondere verantwoordelijkheid op het punt van integriteit en de discussie daarover is in de raad niet goed gevoerd.' Daarmee zijn er drie vacatures in de raad. 'Ik wil vernieuwing', aldus de minister.

 

Uit het onderzoek blijft dat de regels over integer handelen te complex zijn en er daardoor nog wel eens slordig mee wordt omgegaan. Zo hebben twee toezichthouders zich schuldig gemaakt aan een lichte overtreding van de regels en hebben anderen nevenfuncties niet tijdig gemeld.

 

De AFM laat in een reactie weten met de minister en de raad van toezicht aan de slag te gaan om 'verbeteringen in regels en gedrag' tot stand te brengen.

 

De raad van toezicht van de financiële waakhond zegt 'zich bewust te zijn van zijn voorbeeldfunctie'. Het onderzoeksrapport biedt volgens de raad 'goede handvatten voor een verdere professionalisering van het interne toezicht'.

 Toon nieuwsoverzicht