Man Vrouw
Meld je aan

Kort nieuws

BDO-partner Maurice de Kleer voorgedragen als kandidaat-voorzitter NOB

18-12-2014

Maurice de Kleer is door het algemeen bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)†voorgedragen als... lees meer

Kort nieuws

Eindspurt banken voor schenkingsvrijstelling

11-12-2014

Tot 1 januari is het mogelijk om belastingvrij 100.000 euro te schenken, mits het geld wordt gebruik voor de koop of renovatie van een woning of voor het aflossen van de schuld. Dat heeft geleid tot een run op de regeling, waarbij veel ouders hun kinderen nu geld schenken om de hypotheek af te lossen.

Dat brengt de banken in problemen. Verschillende banken stellen dat ze een aflossing op de hypotheek al niet meer op tijd kunnen verwerken. Anderen waarschuwen dat het geld voor 22 december moet zijn overgemaakt. Volgens Dijsselbloem moeten de banken nu 'even bijschakelen' en waar mogelijk extra capaciteit inzetten.

De PvdA-minister werd bij zijn oproep aangespoord door de Kamer. Tegen de PVV zei hij dat 31 december wel echt een harde deadline is omdat de Belastingdienst op 1 januari bij de banken de hoogte van de hypotheek opvraagt. Als de aflossing dan nog niet is verwerkt, leidt dat tot problemen bij de fiscus in de aangifte over dit jaar.

Dijsselbloem noemde het in het Kamerdebat goed dat banken stoppen met de kortingen voor het eigen personeel op hypotheken. De toezichthouders DNB en AFM hebben een eigen regeling om te voorkomen dat personeel via een hypotheek afhankelijk wordt van een commerciŽle bank. Maar ook daar wordt bekeken of de rentekorting nog wel nodig is.

Lees ook:Toon nieuwsoverzicht