Man Vrouw
Meld je aan

Kort nieuws

BDO-partner Maurice de Kleer voorgedragen als kandidaat-voorzitter NOB

18-12-2014

Maurice de Kleer is door het algemeen bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)†voorgedragen als... lees meer

Kort nieuws

Schippers: Weg vrij voor goedkeuring jaarrekeningen ziekenhuizen

12-12-2014

Schippers benadrukt dat er geen fraude is vastgesteld, maar dat de fouten het gevolg zijn van de ingewikkelde declaratieregels.

Een woordvoerder van VWS liet donderdagavond weten dat de zorgverzekeraars het geld zullen gebruiken om de premies in 2016 te verlagen. PatiŽnten die denken dat ze in die jaren onterecht een rekening hebben betaald en daarbij hun eigen risico helemaal of voor een deel gebruikten, kunnen de zorgverzekeraar laten uitzoeken of ze voor compensatie in aanmerking komen.

Nu de problemen met de declaraties duidelijk zijn, is de weg voor de ziekenhuizen vrij om de jaarrekeningen goedgekeurd te krijgen. Eerder dit jaar waarschuwde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dat accountants de jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitaire medische centra over 2013 niet kunnen goedkeuren, vanwege de vele onduidelijkheden.

Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar over naar een nieuw declaratiesysteem. Om te voorkomen dat ze daardoor financieel in de problemen zouden raken, golden speciale regels. Ook krijgen ziekenhuizen sinds 2012 niet langer een vast budget voor hun werk. In plaats daarvan worden ze per afgeronde behandeling betaald. In de overgangsjaren bleek de omzet echter lastig te bepalen.

∑†††††††† Brief over voortgang vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg

∑†††††††† Eindrapportage van Expertgroep Omzetonderzoek 2012-2013 Medisch Specialistische ZorgToon nieuwsoverzicht