Man Vrouw
Meld je aan

Kort nieuws

BDO-partner Maurice de Kleer voorgedragen als kandidaat-voorzitter NOB

18-12-2014

Maurice de Kleer is door het algemeen bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)†voorgedragen als... lees meer

Kort nieuws

Senatoren: nieuwe pensioenregels behandelen

09-12-2014

Kneppers en Backer uitten eerder kritiek op het wetsvoorstel. Maar Kneppers vindt nu dat uitstel van de nieuwe regels meer nadelen heeft dan voordelen. Als de aangescherpte regels niet volgend jaar van kracht worden, zullen veel pensioenfondsen op korte termijn hun pensioenuitkeringen moeten korten. Bovendien dreigen dan de premies verhoogd te moeten worden.

Backer heeft nog steeds 'vragen' over het wetsontwerp, maar hij vindt wel dat het debat volgende week kan plaatsvinden. 'Maar daaruit mag u niet concluderen dat het ook een gelopen race is.'

De Senaat beslist dinsdag wanneer het pensioenplan wordt besproken. In de Tweede Kamer kreeg het ruime steun, maar sindsdien hebben onder meer de pensioenfondsen flinke bezwaren geuit.

Kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze opnieuw in financiŽle problemen komen en kortingen moeten doorvoeren.

Volgens de pensioenfondsen en de vakbeweging zijn de regels te streng. Zij vrezen dat pensioenfondsen daardoor de komende jaren hun pensioenen niet meer aan het prijspeil kunnen aanpassen.

Maar als de nieuwe regels niet doorgaan, zal dat waarschijnlijk opnieuw tot kortingen leiden, vreest Kneppers. Bovendien zal toezichthouder De Nederlandsche Bank de pensioenfondsen in nood dan mogelijk dwingen hun premie te verhogen. De Pensioenfederatie, de koepel van de fondsen, waarschuwde daar vorige week voor.

Kneppers wil Klijnsma wel vragen nog eens naar de rekenrente te kijken die pensioenfondsen moeten hanteren.

Vakcentrales CNV, FNV en VCP roepen de Eerste Kamerleden op om nog niet in te stemmen met de nieuwe pensioenregels. De vakcentrales pleiten in een brief voor een stabieler pensioenstelsel dat minder afhankelijk is van de rente.Toon nieuwsoverzicht